De juiste schoenen voor de eerste stapjes

Als trotse ouders vind je het geweldig dat je zoon of dochter de eerste stapjes zet. Voor deze eerste stapjes heeft je kind ook de goede schoentjes nodig. Dit kan lastiger zijn dan je denkt. Volgens voetspecialisten is het eerste levensjaar het meest belangrijk voor de ontwikkeling van de kindervoetjes. In het eerste jaar bereikt een kind bijna de helft van de volwassen schoenmaat. Besteed daarom voldoende aandacht aan het kopen van de juiste babyschoentjes.

De ontwikkeling van de babyvoet

Babyvoetjes zijn niet te vergelijken met volwassen voeten. Op jonge leeftijd zijn de botten en spieren in de voet nog niet volledig ontwikkeld. De uiteinden van de zenuwen zijn nog niet helemaal uitgegroeid en de voetjes bestaan grotendeels uit flexibel kraakbeen. In de eerste jaren hebben kinderen meestal nog platte voeten. Dit komt door het kraakbeen en het vetkussentje dat onder de voeten zit. De platte voeten zorgen voor een grotere stabiliteit tijdens de eerste stapjes. Maak je hierover geen zorgen, dit is normaal en zal vanaf het zesde jaar ongeveer vanzelf verdwijnen. Nadat het vetkussentje is verdwenen zal er een voetholte ontstaan.

De eerste stapjes

De meeste kindjes zetten de eerste stapjes als ze ongeveer één jaar oud zijn. Ieder kind is verschillend dus het kan ook best iets eerder of later zijn. Het is belangrijk om dit proces niet te forceren. De eerste stapjes kunnen binnenshuis gerust op blote voeten, sokjes met antislipzolen of op leren slofjes worden gedaan. Dit zorgt voor een betere ontwikkeling van de spieren en stimuleert het vinden van stabiliteit tijdens het lopen. Eenmaal buitenshuis is het belangrijk dat de kindervoet goed wordt beschermd. Het beste moment om voor het eerst echte schoenen te kopen is ongeveer één maand nadat je zoon of dochter zelfstandig kan lopen. Zodra een kindje echt zelfstandig kan lopen en eventueel buiten gaat lopen is het belangrijk dat de voetjes goed ondersteunt en beschermd worden.

 

De perfecte schoen voor de kindervoet

Om klachten aan de voeten, enkels, knieën, heupen en rug op latere leeftijd te voorkomen is het voor jonge kinderen belangrijk om altijd goed passende schoenen te dragen. Zorg vanaf een jonge leeftijd voor goede schoenen, passend bij de voet. De babyvoet is nog soepel en snel te beïnvloeden door verkeerde schoenen. Maar wat is nou een goed babyschoentje?

Een goede pasvorm

De pasvorm is het belangrijkste aspect van een babyschoen. De juiste lengte- en breedtemaat van de schoen zijn essentieel. Tevens is een goede en stevige hielomsluiting belangrijk. Hierdoor staat de voet recht en kan deze niet naar binnen of buiten draaien. Tot een leeftijd van 18 maanden is het aan te raden om je kindje een hoog schoentje te laten dragen. Hierdoor zal de enkel minder snel omzwikken. Het beste is om de eerste stapschoenen met een veter- of klittenbandsluiting aan te schaffen. Dit biedt een goede en stevige sluiting op de wreef.

De kwaliteit van het materiaal

Het materiaal speelt een grote rol bij de eerste loopschoentjes. Leren schoenen hebben de voorkeur omdat ze stevig en duurzaam zijn en de voet laten ademen. Een leren voering voorkomt zweetvoeten en irritaties. Voor de kindervoet is een soepel schoentje met voldoende ondersteuning het beste. Hierdoor heeft de voet een grote bewegingsvrijheid. De babyschoenen moeten een dikke, flexibele zool hebben die met één hand te buigen is. Een zool met profiel heeft de voorkeur. Dit biedt meer grip, waardoor je kindje veiliger kan (leren) lopen en spelen zonder uit te glijden. Het is belangrijk dat de zool van de schoen de schokken van het rennen en springen kan dempen.


Babyschoenen kopen bij Elferink Schoenen

Bij Elferink is een ruime keuze uit babyschoenen met een goede pasvorm, leren bovenwerk, en een leren voering. De schoenen hebben een stevige hielomsluiting, wreefaansluiting en een flexibele zool. Zoek naar schoentjes die bij de voet passen, maar ook bij het kind. Voor een kind dat nog veel kruipt is een schoen met een rubberen neus het beste. Kindjes die graag spelen hebben schoenen nodig die tegen een stootje kunnen. Een aantal goede merken babyschoenen die bij Elferink Schoenen te vinden zijn: ShoesmeBunnies Junior, Jochie & Freaks, Oxxy en Develab.

Bij Elferink schoenen meten we de voet in de lengte en de breedte op en geven we je een persoonlijk en deskundig advies over de geschikte schoenen voor je zoontje of dochtertje. Bekijk het aanbod babyschoenen nu online of op onze website. Je kunt het paar van je keuze online bestellen. Het retourneren is altijd gratis en vanaf € 40,- is de verzending ook gratis. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om je paar online te reserveren in de winkel van je keuze. Zo weet je zeker dat de schoentjes daar op voorraad zijn. Wij staan altijd klaar om je te adviseren over de verschillende merken en modellen. Wanneer je een vraag hebt over een merk, model, of een maat, kun je ook gemakkelijk contact met ons opnemen via het contactformulier. Je bent van harte welkom in één van onze winkels, kom gerust eens langs!

 

Shop:

Babyschoenen   Jongensschoenen   Meisjesschoenen