Dé onderhoud- en schoonmaaktips voor je witte schoenen!

Witte schoenen en met name witte sneakers zijn wederom een van de grootste trends dit voorjaar. Helaas is wit wel erg gevoelig voor vlekken en verkleuren. Je wilt je schoenen natuurlijk zo lang mogelijk 'als nieuw' houden, maar hoe doe je dat? Wij hebben een aantal tips voor je verzameld om je schoenen mooi en schoon te houden, zodat jij er zo lang mogelijk plezier van hebt.

Het onderhouden van je witte schoenen

Om je witte schoenen en sneakers zo lang mogelijk mooi en wit te houden is het belangrijk om je schoenen vóór het dragen in te spuiten met een impregneer- of onderhoudsspray. Deze spray is vuil- en waterafstotend en beschermt schoenen en sneakers tegen vuil en vlekken. Om je schoenen zo lang mogelijk mooi te houden moet je ze regelmatig inspuiten. Hoe vaak is afhankelijk van hoe vaak je de schoenen draagt. Bij regelmatig gebruik adviseren wij om de schoenen eenmaal in de twee weken in te spuiten. Er zijn verschillende soorten sprays voor verschillende materiaalsoorten. Deze onderhoudssprays, waaronder de nieuwe protect spray uit de nieuwe sneakers verzorgingslijn van Bama, zijn te koop bij onze winkels.

Schoonmaaktips voor je witte schoenen

Witte schoenen zijn zeer besmettelijk waardoor vuil en vlekken goed zichtbaar zijn. Ieder materiaalsoort vraagt om ander onderhoud en komt in dit artikel daarom aan bod. 

Leer

Leer is het meest eenvoudig om schoon te maken en dat kan gewoon met tandpasta. Maak het leer eerst vochtig met een doek. Wrijf vervolgens met je vingers de tandpasta in de vlek. Zodra de tandpasta begint te schuimen doet het zijn werk. Laat de schuimende tandpasta even intrekken en maak de schoen weer schoon met een vochtige doek. Vergeet niet om het leer weer droog te maken met een droge doek.

 

Canvas

Canvas schoenen en sneakers maak je schoon met water en zeep. Veeg allereerst met een borsteltje het losse vuil van de schoen af. Gebruik voor het schoonmaken een milde zeepsoort zoals ossengalzeep, babyshampoo of cif. Let er bij het gebruik van een afwasmiddel of schoonmaakmiddel op dat het een kleurloze variant is, anders kunnen er vlekken gaan ontstaan. Het makkelijkste is om een tandenborstel of een schuursponsje te gebruiken. Laat het 5 à 10 minuten intrekken en herhaal, indien nodig, deze stappen. Het voordeel van canvas is dat het nat mag worden, mits het koud water is. Lauwwarm of warm water zorgt ervoor dat het vuil dieper in het canvas trekt. Stop canvas schoenen zoals All-Stars nooit in een wasmachine, hierdoor laten de lijmlagen los en kan de rubberen zool gaan krimpen.

 

Suède

Suède is kwetsbaar en kan niet zo goed tegen water. Ondanks dat suède schoenen en sneakers gevoelig zijn voor vuil en vlekken krijg je ze met onderstaande tips weer mooi schoon!

Suède bestaat uit kleine, zachte haartjes. Vlekken in een suède schoen kun je daarom het beste verwijderen met een speciale suèdeborstel. Deze borstel neemt het vuil mee. Om het suède mooi te houden is het belangrijk om altijd in dezelfde richting te borstelen. Daarnaast is stomen een tweede mogelijke manier om de schoenen schoon te maken. Dit kun je doen door de schoenen ongeveer 10 cm boven een waterkoker te houden gedurende 2 à 3 minuten. Door suède te stomen wordt het vuil los geweekt en kan er na het stomen zo uitgeborsteld worden. Voor vlekken die je na het borstelen of stomen niet uit je witte suède schoenen krijgt kun je een witte rubberen gum gebruiken. Ook voor beschadigingen in het suède is een witte rubberen gum ideaal om het suède weer op te poetsen.

 

Witte zolen

Witte zolen zijn heel gevoelig voor verkleuring door de zon. Zolen die verkleurd zijn of geel zijn geworden maak je eenvoudig schoon met een beetje citroensap gemengd met water. Vieze, witte zolen worden eenvoudig weer schoon met tandpasta.

  

Na het schoonmaken is het belangrijk om je schoenen weer in te sprayen. De beschermende laag is dan van de schoen en zo zijn ze nog gevoeliger voor vlekken. Spuit schoenen sowieso regelmatig in om ze goed beschermd en soepel te houden. Spray geen vieze schoenen in. Je spuit het vuil er dan als het ware vast in en het zal bijna onmogelijk zijn om ze dan nog schoon te krijgen. Pas op met bleekproducten. Hoewel wit misschien niet verder kan bleken, kan het materiaal er wel erg van beschadigen.

Met bovenstaande tips krijg je een paar sneakers en schoenen ook zonder wasmachine weer mooi schoon en wit! Liever een paar nieuwe witte schoenen? Shop hier de collectie witte sneakers voor dames, heren, jongens en meisjes. Twijfel je over de maat van een schoen of heb je een persoonlijk en deskundig advies nodig? Kom dan langs in één van onze winkels of neem contact met ons op via het contactformulier. In onze winkels hebben wij een ruim assortiment onderhoudsproducten voor diverse kleuren en materiaalsoorten. Onze verkoopmedewerksters kunnen je adviseren welk product het beste is voor jouw schoenen.