De juiste kinderschoenen

De juiste kinderschoenen - Elferink Schoenen

Het vinden van de juiste kinderschoenen kan erg moeilijk zijn. Als ouder wil je graag goede schoenen voor je kinderen maar je zoon of dochter wil graag stoere of hippe schoenen. In deze blog lees je wat goede schoenen zijn en hoe je de juiste schoenen voor jouw kind vindt. Goede kinderschoenen zijn erg belangrijk. Hoe jonger kinderen zijn, hoe sneller de voeten zich ontwikkelen en groeien. 

Ontwikkeling van de kindervoet

Begin pas met het kopen van schoenen als je kindje ongeveer een maand zelfstandig kan lopen. Eerder is niet nodig. Kinderen moeten het evenwichtsgevoel ontwikkelen en de spieren in de voeten trainen. Het te snel dragen van schoenen belemmert ze hierbij. Zodra kinderen wel schoenen nodig hebben moet je letten op de juiste lengte- en breedtemaat. Zowel te kleine als te grote schoenen kunnen voor klachten zorgen. Kinderen zullen het lang niet altijd aangeven als schoenen te smal of te klein zijn. 

Goede kwaliteit schoenen

Een goede pasvorm is erg belangrijk bij kinderschoenen. Niet alleen de lengte of breedte maar alle punten van de schoen moeten goed aansluiten op de voet. Wordt de ontwikkeling of (spier)groei belemmerd op één van deze aspecten dan kan dit uiteindelijk voor klachten zorgen. Het materiaal van de schoen speelt ook een grote rol. Leren schoenen hebben altijd de voorkeur. Leer is ademend en een leren voetbed draagt bij aan een goede ontwikkeling van de voeten. Leren buitenmateriaal kan tegen een stootje en blijft lang mooi als je het goed onderhoud.

Verkeerde schoenen hoeven niet altijd direct klachten te geven, dit kan ook op veel latere leeftijd pas zichtbaar worden. Vele voet-, enkel-, knie-, heup- en rugklachten bij volwassenen kunnen veroorzaakt worden door verkeerd schoeisel op jonge leeftijd. Laat de voeten van je kind daarom altijd professioneel opmeten als je nieuwe schoenen koopt. Soms groeien voeten wel enkele maten in korte tijd, maar gemiddeld genomen groeien de voeten zo’n 2 maten per jaar. Omdat de groei en ontwikkeling zo snel gaat is het belangrijk regelmatig de voeten op te meten en de huidige schoenen te controleren. Laat je adviseren over welke schoenen op alle aspecten het beste passen bij de voeten van je zoon of dochter. 

Na het meten van de lengtemaat moet er gekeken worden hoe breed de voet is. Kinderschoenen zijn er in 5 breedtematen: van extra smal tot extra breed. Een verkeerde breedtemaat kan ervoor zorgen dat kinderen heen en weer glijden door de schoenen of juist de voeten beknellen, dat ze anders gaan lopen en daardoor de schoenen verkeerd afslijten of diverse klachten krijgen aan de voet, enkel of knie.

 

Meisjes schoenen Jongensschoenen

Smalle kinderschoenen

Voor kinderen met (erg) smalle voeten zijn schoenen met een vetersluiting ideaal omdat je deze strak kunt aantrekken zodat het goed aansluit. Schoenen met meerdere klittenbandsluitingen kunnen ook, maar het is hierbij wel van belang dat het klittenband lang genoeg is om strak te kunnen aansluiten.

Schoenenmerken met een ruime keuze in smalle schoenen zijn:

TwinsTrackstyleShoesmeDevelabGiga ShoesRed Rag.

Brede kinderschoenen

Kinderen met brede voeten kunnen beter geen schoenen zonder sluiting kiezen. Het kan erg lastig zijn om deze aan te trekken en daarnaast kunnen ze teveel druk op de wreef geven. Schoenen met klittenbandsluiting zijn ideaal omdat je deze ruim open kunt doen om aan te trekken en de sluiting op de gewenste breedte kunt sluiten. Schoenen met veters zijn ook een optie maar let er wel dat de schoen ver genoeg open kan en dat de vetersluiting niet te wijd wordt wanneer deze gesloten is. Een brede voet gaat vaak samen met een hoge wreef. Dit kan soms erg lastig zijn bij het kopen van (leuke) kinderschoenen. De keuze wordt tegenwoordig wel steeds groter maar het vinden van laarzen kan lastig zijn. 

Schoenenmerken met een ruime keuze in brede schoenen zijn:

TwinsTrackstyleShoesmeDevelabRed Rag.

Let op: je kunt een schoen die te breed is voor de voet niet een maat kleiner kopen zodat deze goed aansluit en andersom ook niet; een te smalle schoen een maat groter proberen heeft ook geen zin. Het model van de schoen past dan gewoon niet bij de voet en uiteindelijk zal dit ook niet lekker dragen.

Maatadvies bij Elferink Schoenen

Laat je in één van onze winkels adviseren over de juiste maat voor jouw zoon of dochter. Wij meten de voeten deskundig op in de lengte en in de breedte. Bij Elferink Schoenen vind je een groot assortiment kinderschoenen voor baby’s, jongens en meiden. De collectie bestaat uit schoenen in maat 16 t/m maat 43 en in breedtemaat 2 t/m 6. Bekijk hier onze winkels en de openingstijden. De gehele collectie uit de winkel staat ook hier op de website. Heb je een vraag over een merk, model of maat? Je kunt contact met ons opnemen via ons info@elferinkschoenen.nl. Wij kunnen je adviseren over de pasvorm en geven maatadvies.