Winkelmand
Gratis verzending vanaf € 40,- (voor NL & BE)
Bestel nu, betaal achteraf met Klarna
Levertijd 1-2 werkdagen*
Retourtermijn van 2 weken

Oncologische voetklachten

Reumatische voetklachten

In Nederland zijn ruim 3 miljoen mensen met gewrichtsklachten. De meeste hiervan zijn reumapatiënten. Zo'n 80% tot 96% van deze mensen heeft voetklachten. Deze worden veroorzaakt door ontstekingsprocessen in en rondom de (voet)gewrichten. Hoewel we reuma niet kunnen genezen, kunnen we wel helpen om de klachten en pijn te verminderen en om vervelende klachten in een later stadium te voorkomen. 

Wat is reuma?

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 200 verschillende reumatische aandoeningen in en rond de gewrichten. Reuma is chronisch en tast de gewrichten, spieren en pezen aan. Iedereen kan reuma krijgen, van jong tot oud. Veelvoorkomende aandoeningen zijn ontstekingsreuma, weke delen-reuma en artrose. De meest voorkomende aandoening is reumatoïde artritis. Veel gehoorde klachten zijn pijnlijke en stijve gewrichten en spieren, vermoeidheid en verminderde mobiliteit. Deze klachten kunnen de dagelijkse bezigheden zoals werken, sporten, hobby's, boodschappen doen of met de (klein)kinderen spelen ernstig belemmeren. Indien reuma is vastgesteld door de arts kunt u uw voeten (preventief) laten controleren en behandelen door een voetspecialist. 

Voetproblemen bij reuma

Reuma kan voor diverse klachten aan en pijn in uw voeten zorgen. De voeten kunnen pijnlijk, rood of gezwollen zijn door pijnlijke en gezwollen gewrichten. Daarnaast kunnen de voeten, tenen en enkels stijf en vermoeid aanvoelen. Veelvoorkomende aandoeningen bij patiënten met reuma zijn:

 • Standveranderingen en -afwijkingen van de voeten en tenen. Door de ontstekingen kunnen de voetgewrichten en gewrichten in de tenen van stand veranderen en minder goed functioneren. Dit kan voor diverse klachten en vervormingen zorgen maar ook voor problemen bij het vinden van goed passende schoenen. Door de standsafwijkingen kunt u last krijgen van klauw- of hamertenen, scheefgroeiende nagels en tenen.
 • Knobbels op de tenen. Door de standsafwijkingen of klauw- of hamertenen kunnen drukplekken en pijnlijke knobbels op uw tenen ontstaan. 
 • Ontstekingen van de kleine of middelgrote bloedvaten in de voeten. U kunt hierdoor roodblauwe of roodbruine verkleuringen in voeten of bij uw tenen krijgen. Dit kan voor klachten zorgen.
 • Gevoelsverlies in de zenuwen door ontstekingen. Door ontstekingen in de zenuwen kunt u krachts- en gevoelsverlies ervaren.
 • Wondjes en irritatieplekken. Door standsafwijkingen of scheefgegroeide tenen kunnen diverse wondjes en irritatieplekken onstaan, maar ook door niet goed passend schoeisel te dragen of door een gebrekkige voetverzorging. Mensen met reuma hebben vaak moeite of problemen met het verzorgen van de voeten. Zo kunnen snel wondjes, eelt of likdoorns ontstaan maar ook irritatie- en drukplekken. 

Behandelmogelijkheden

Behandelingen zijn gericht op het verminderen van pijnklachten of het wegnemen van bepaalde irritaties. De reumatische klachten kunnen niet helemaal verholpen worden. Door tijdig naar een specialist of podotherapeut te gaan kan een verergering van klachten worden voorkomen of kunnen pijnklachten beperkt worden. Een goede voetverzorging is erg belangrijk. Lukt dit niet meer zelf? Bezoek dan een (medisch) pedicure.

Onze voetspecialisten volgen regelmatig trainingen en bijscholing. Zo weet u zeker dat u deskundig geholpen wordt. Ze kunnen diverse behandelingen uitvoeren bij reumatische klachten:

 • Teenorthes om drukplekken op en tussen de tenen en wrijfplekken te verminderen.
 • Therapeutische zolen oftwel steunzolen die de stand van uw voeten verbeteren en die de druk onder uw voeten en tenen beter verdelen.
 • Schoenmodificaties om ervoor te zorgen dat de pasvorm beter aansluit bij de stand van uw voeten en tenen. 
 • Reumatische screening waarbij een risico analyse wordt gemaakt ter voorkoming van wondjes aan de voeten.
 • Viltherapie biedt een tijdelijke drukontlasting voor uw voeten of tenen.
 • Taping om tenen te immobiliseren of te ondersteunen zodat ze beter op de plaats blijven. 
 • Wondbehandeling en behandeling van ingegroeide nagels.
 • Nagelbeugel en prothese bij ingegroeide of scheefgegroeide nagels. 
 • Behandeling van likdoorns, eelt of nagels indien de (medisch) pedicure dit niet meer kan behandelen.
 • Schoenenadvies met betrekking tot de juiste pasvorm en maat bij uw voeten.
 • Advies en voorlichting ter voorkoming en vermindering van klachten, wondverzoring en preventieve maatregelen. 

Wat kunt u zelf doen?

Zoals eerder aangegeven kunt u de reumatische klachten niet helemaal wegnemen maar door uw voeten goed te verzorgen en met enige regelmaat een voetspecialist te bezoeken kunt u de klachten beperken en eventuele ergere klachten voorkomen. Daarnaast wordt het aangeraden om wel te blijven bewegen met reuma ook al bent u vaak vermoeid. Door te bewegen blijven uw gewrichten, spieren en pezen soepeler. Voor advies over bewegen en sport kunt u het best contact opnemen met uw huisarts of een fysiotherapeut. Ga niet zomaar zelf beginnen met bepaalde sporten zonder een advies van een deskundige.

Wij hebben een aantal tips die u thuis kunt toepassen:

 • Bij vervormingen aan de voeten of wondjes is het beter om niet op blote voeten te lopen, ook niet in huis. De voeten kunnen zo sneller beschadigen maar er kunnen ook bacteriën of vuil in de wondjes komen. Tevens stimuleert op blote voeten lopen de aanmaak van eelt.
 • Was uw voeten met lauwwarm water en droog ze goed af. Droog met name ook goed af tussen de tenen om irritaties en wondjes te voorkomen. Gebruik een zachte, schone handboek zodat u uw huid niet irriteert en zo min mogelijk vuil in aanraking brengt met eventuele wondjes. 
 • Een voetenbad wordt afgeraden omdat de huid dan week wordt. De huid is zo gevoeliger voor wondjes en wrijvingsplekken.
 • U kunt uw voeten (dagelijks) insmeren met een milde voetencrème om uw huid zacht en soepel te houden en ter voorkoming van eelt en barstjes in de voeten. Smeer niet teveel crème tussen de tenen, de huid kan hierdoor week worden waardoor het gevoeliger is.
 • Schone sokken zijn erg belangrijk. Zorg dat de sokken goed passen zodat ze niet gaan irriteren. Let op (irriterende) naden in de sokken. Zorg ervoor dat de sok niet schuurt, irriteert of op drukplekken drukt. De voorkeur gaat altijd uit naar sokken van natuurlijke materialen zoals katoen. Dit is ademend materiaal en zal de huid zo min mogelijk irriteren. Met name bij vervormingen aan de voet is het erg belangrijk dat de sok goed past en dat er geen naden op niet passende plekken op de voet lopen. Er zijn tegenwoordig ook veel naadloze sokken verkrijgbaar.
 • Goed passende schoenen zijn een must bij vervormingen aan de voeten. Hoewel het erg lastig kan zijn om goed passenden en mooie schoenen te vinden is het af te raden om maar een paar schoenen te dragen wat net niet goed past. Dit kan voor veel (pijn)klachten zorgen en de klachten verergeren of nieuwe drukpunten creëren. Niet alleen de juiste lengtemaat is belangrijk maar ook de breedtemaat en het model van de schoen. Kies voor schoenen van natuurlijk materiaal zoals leer of voor stretchmateriaal wat soepel is om de voet. Let ook bij schoenen op dat er geen naden over drukpunten op uw voet lopen.

Schoenenadvies bij reumatische voet

Goed passende schoenen zijn noodzakelijk bij reumatische voeten en kunnen de klachten verminderen en tevens de voeten juist ondersteunen. Daarnaast is het natuurlijk wel zo fijn als schoenen goed passen en comfortabel dragen. Er zijn een aantal punten waar u op moet letten bij de aanschaf van schoenen:

 • Ga schoenen passen aan het einde van de middag. De voeten zijn dat wat dikker in vergelijking met 's ochtends. Zo weet u zeker dat de schoenen ook dan nog goed passen.
 • Ga niet alleen passen of staan maar loop ook een rondje of twee. Door te lopen ervaart u beter waar de schoen eventueel drukt of niet past. Door alleen te gaan staan merkt u niet waar de schoen klachten kan veroorzaken met lopen.
 • Schoenen lopen niet uit. Het leer kan wel soepeler worden, maar als een schoen te strak of te smal is, is het geen goede aanschaf. Een goede schoen voelt direct goed en comfortabel met lopen.
 • Laat uw voeten opmeten in zowel de lengte als de breedte. Laat wat ruimte over voor bij de teen. Met lopen schuift u namelijk iets naar voren. Houdt ook rekening met de pasvorm. Zo zijn modellen met een spitse neus vaak geen goede keuze omdat ze de bewegingsruimte bij de voorvoet verminderen of belemmeren.
 • Uw voeten veranderen van vorm door de jaren heen door ouderdom, door vervormingen in de voeten of door het ontstaan van klauw- of hamertenen. Het kan nodig zijn dat u een ander model of maat schoen neemt in de loop van de jaren. Laat uw voeten daarom regelmatig opmeten en vraag advies bij het passen van schoenen.
 • Een goede contrefort is erg belangrijk. Dit is het verstevigde hielstuk dat aan de achterkant in de schoen zit. Een goede contrefort is stevig indien deze niet gemakkelijk in te drukken of te vervomen is. Dit kunt u testen door er met uw duim stevig op te drukken.
 • De wreefaansluiting van de schoen is belangrijk. Een goede aansluiting zorgt voor extra stevigheid. Bij een te hoge wreef kan uw voet gaan slippen in de schoen, een te lage wreef zal niet comfortabel dragen. Schoenen met een vetersluiting of klittenbandsluiting zijn eenvoudig te verstellen en af te stellen. Het is tevens gemakkelijker om in deze schoenen te stappen dan in laarsjes met een rits aan de zijkant.
 • Hakken vergroten de druk op de voorvoet en met name spitse neuzen bij hakken brengen de tenen en voorvoet in een verkeerde positie. Voor een goede stabiliteit is een brede hak aan te raden van maximaal 2-3 cm hoog.
 • Indien u steunzolen of ortheses in de schoenen draagt is het van belang om deze mee te nemen tijdens het schoenen passen. Zo kunt u direct passen of de schoenen ook dan nog passen. Haal een uitneembaar voetbed uit de schoen en leg uw eigen steunzool erin om te kijken of het past. Deze moet er glad en recht in passen. 
 • Indien u geen geschikte schoenen meer kunt vinden door uw (reumatische) voetklachten kunt u de podotherapeut benaderen voor schoenmodificaties. Indien de podotherapeut u niet meer kan helpen kan zij u doorverwijzen naar een specialist voor orthopedische schoenen.

Contact en afspraak maken met Voetencentrum Elferink

Voetencentrum Elferink is gevestigd in Hattem en Raalte. U kunt uw afspraak zelf eenvoudig online inplannen maar u kunt ook telefonisch contact met ons opnemen voor vragen of voor het maken van een afspraak. U kunt ons bereiken op telefoonnummer 0572-745050

 

Online afspraak maken

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste aanbiedingen en trends.

Vul hier uw voornaam in.
Vul hier uw achternaam in.
Vul hier uw e-mail adres in.Ongeldig e-mail adres.
Onze website maakt gebruik van cookies om de beste gebruikerservaring te bieden. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met de standaard instellingen. Bekijk hier ons privacybeleid.